Afspraken over meebrengen devices (smartphones, smartwatches, tablets etc.)

Op De Vaart streven wij naar een veilige leeromgeving voor kinderen, waar kinderen zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen uiten. Het gebruik van bijvoorbeeld smartphones en smartwatches door kinderen in ons kindcentrum kan een risico vormen voor de veilige leeromgeving, daarom zijn deze afspraken opgesteld. Daarnaast geldt er per schooljaar 2024-2025 landelijk een verbod op smartphones en smartwatches in de klas in het basisonderwijs.

Deze afspraken zijn opgesteld na gesprekken met het team én ouders, en gelden voor alle groepen van ons kindcentrum*:

- Het meebrengen van devices door kinderen mag. Dit is op eigen risico. Ons kindcentrum kan niet aansprakelijk worden gesteld voor diefstal en/of schade.

- Voor alle kinderen die deelnemen aan De Vaart geldt dat binnen de poorten van ons kindcentrum (schoolplein en gebouw) het gebruik van eigen devices niet is toegestaan.

- Een device mag niet mee de klas of groep in en niet mee tijdens uitstapjes buiten het kindcentrum.

- Kinderen bergen, op eigen risico, hun device op in hun tas of garderobekastje buiten de groep/het lokaal.

- Eigen devices mogen wel incidenteel voor educatief gebruik ingezet worden tijdens de les in ons kindcentrum. Wij willen kinderen namelijk leren om veilig, sociaal en kritisch om te gaan met internet en media. Wij doen dit bijvoorbeeld tijdens lessen van de Kanjertraining en tijdens lessen over mediawijsheid. Via Kwieb informeren wij ouders van tevoren over het gebruik tijdens de les. Kinderen die geen eigen device hebben krijgen een device van ons.

- Alle medewerkers van ons kindcentrum hebben een voorbeeldfunctie richting kinderen. Zij mogen wel eigen devices bij zich dragen en gebruiken om werkzaamheden uit te voeren (bijv. voor het ontvangen van absentiemeldingen of om hulp in te schakelen van een collega).

- Ook van ouders verwachten wij in en om ons gebouw een voorbeeldfunctie richting kinderen. Zij mogen hun devices gebruiken, zolang dit niet storend is voor de activiteit of les van kinderen.

Indien een kind zich niet aan de afspraken houdt:

- Wij nemen geen devices in. Een medewerker vraagt een kind het device op te bergen. Het kind gaat in de gedragsthermometer naar oranje om na te denken over het eigen gedrag.

- Als een kind het device niet opbergt of niet wil opbergen, mag het de groep niet in. In de gedragsthermometer wordt een kind in rood geplaatst. Het kind gaat naar de achterwacht en brengt daar de rest van de dag/(les-)tijd door.

- Er wordt contact opgenomen met ouders.  

- Bij het herhaaldelijk overtreden van de afspraken treedt het protocol ‘Schorsen en verwijderen’ in werking.

Verzoeken tot uitzondering van deze afspraken, bijv. vanwege medische redenen, mogen worden ingediend bij de directie. De Vaartraad heeft ingestemd met dit beleid.

*= onderwijs én opvang.

newsletter newsletter